Jak na výběr obuvi - 2.část

Pracovní a bezpečnostní obuv

Tato obuv spadá do specifické kategorie obuvi, jelikož jelikož se jedná o OOPP (neboli ochranné osobní pracovní prostředky), kdy se na tuto obuv vztahuje evropská legislativa. Každá taková obuv prochází certifikačními testy v akreditovaných laboratořích a každý jeden materiál včetně celé obuvi je podroben mnoha testům. Pokud materiály i obuv testy úspěšně projdou, daný model získává certifikát, prohlášení o shodě a na obuvi je nutné příslušné označení třídy ochrany (OB, O1, O2, O3, SB, S1, S2, S3…) včetně doplňkových zkoušek jako jsou odolnosti proti chladu (CI), teplu (HI), kontaktnímu teplu (HRO), voděodolnosti (WR) a mnoha dalšími. V poslední době jsou u koncových uživatelů tyto typy obuvi stále více oblíbené právě díky tomuto testování a certifikaci.

Mnoho výrobců již dnes outdoorovou a defence obuv podrobuje certifikačnímu testování a outdoor obuv v tu chvíli spadá i do obuvi pracovní, čímž se výrobcům otevírají i další potenciální trhy.

Hlavním rozdílem mezi kategorií O a S je ochrana prstů (kaple/tužinka) a ochrana proti propichu (po celé ploše podešve, většinou kevlarová nebo ocelová planžeta). Kategorie O je splňovat nemusí, a proto se často využívá právě pro outdoorovou obuv (pracovní obuv) a kategorie S (neboli safety) je obuv bezpečnostní. Lze řešit v rámci certifikace i různé kombinace, nicméně ve chvíli, kdy má obuv ochranu prstů, automaticky spadá do kategorie bezpečnostní obuvi (kdežto O do pracovní obuvi)

Ochrana prstů a ochrana proti propichu je charakteristická pro bezpečnostní obuv.

Nejčastěji výrobci používají ocelové a kompozitní kaple, avšak na trhu je možné se setkat i s novými materiály jako je kevlar a karbon. Tyto jsou mnohem lehčí a odolnější, avšak cenově dražší. A malá rada na závěr tohoto odstavce. Ocelové kaple a planžety v zimě rychleji “natáhnou” chlad a přenášejí jej do obuvi a oproti novým materiálům se při deformaci nemají tendenci vracet do původního stavu a zůstávají zdeformované. Svůj výběr takovéto obuvi si tedy řádně promyslete vzhledem k prostředí, kde se budete pohybovat.

Speciální obuv

Speciální obuv je svou formou řazena do této kategorie, jelikož má své specifické určení a často zvláštní legislativu, kterou může/musí splňovat. Hasičskou obuv zde přeskočíme, jelikož se na tuto obuv zaměříme v následujících článcích. Podíváme se tedy na zoubek taktické obuvi. Taktická, vojenská, military, a mnoho dalších přízvisek, je typ obuvi, který je, nebo by měl být, vyvinut pro sektor bezpečnostních složek. To však není tak jednoduché, jelikož jinou obuv potřebuje policie, jinou security a úplně jinou pak armáda.

Pozn: Jedním z předních představitelů taktické obuvi je společnost například značka LOWA®

Opět je tedy třeba určit, co má obuv splňovat a v jakých podmínkách bude její uživatel fungovat. Dá se říci, že na volně dostupném trhu se setkáte spíše s univerzální obuví, kterou můžete použít na všechny typy možné zátěže, s různými kombinacemi materiálů a podešví, s membránou i bez. Je to vlastně taková TDB (téměř dokonalá bota), ale za předpokladu, že si vyberete správně, obuv je konstrukčně “vychytaná”, dobře sedí na noze a je v ní sucho. Platí zde prakticky stejné zásady jako u každé jiné obuvi. Tedy vybírat podle toho, kde se budu pohybovat, jak dlouho a v jakých podmínkách. Pokud hledáte obuv konkrétně zaměřenou na nějakou činnost (fast rope), nebo nějakou konkrétní vlastnost (třeba IR úprava), je vždy lepší se poradit s prodejcem/výrobcem takové obuvi.

Není v dnešní době nijak zvláštní, že stále více outdoorových nadšenců používá a kupuje právě obuv z tohoto sektoru, a to proto, že obuv je navržena na dlouhodobé užívání v náročných podmínkách a často poskytuje vyšší komfort než běžná outdoorová obuv.Taktická obuv je velmi často používána i pro klasický outdoor. Často kvalitativně předčí běžné outdoorové značky a její hlavní výhodou je, že je navržena na dlouhodobé nošení. Je ale nasnadě si říct, že s kvalitou a ověřenou značkou stoupá i cena, a tak se stává, že kvalitní a dobře konstrukčně vyvinutá obuv začíná na částkách minimálně od 3 tisíc korun výše. Výhodou však bývá její dlouhá životnost (při správné péči o obuv, což obecně platí napříč celou obuví).

Zásadní chybou při výběru takové obuvi (konkrétně celokožené) je obecná domněnka, že když vás obuv někde tlačí, nebo není komfortní při chůzi (někde dře, špatně se ohýbá), tak si spousta uživatelů řekne: ‘Musí se prochodit. Ano, obuv časem ‘povolí’, ale obuv, která navodí takové pocity je nevhodná již od začátku. Buďto má nevhodně konstrukčně řešené dílce, nevhodné materiály, nebo není vaše noha kompatibilní s kopytem výrobce a tudíž i v pozdější době po ‘vychození’ může i tak dělat její nošení neplechu.

Pokud výrobce používá pro výrobu obuvi kopyto, které se neblíží podobnému tvaru vaší nohy, nepomůže ani obuv prochodit. I poté se můžete setkat nepříjemnými problémy.

 

Autor článku:

Tibor Hrušecký

Externí spolupracovník